Oliebollentoernooi 2018: magie, techniek of sjoemelsoftware?

04.01.2019 > Met belangstelling heb ik het verslag van het oliebollentoernooi van Joep gelezen. Een mooi stukje proza, dat heel goed de sfeer van deze geweldige dag weergeeft. Ook ik als wedstrijdleider was erg trots en tevreden dat het ons weer is gelukt zo’n leuke wedstrijd te organiseren, waarbij we meer dan 100 mensen een leuke dag kunnen bezorgen.

Maar als ik het stukje lees – en ook de geluiden van de deelnemers hoor – dan lijkt de organisatie toch wel een beetje een “black box”.  Hoe werkt het en klopt het wel? En dat begrijp ik wel en daarom ga ik proberen het hieronder uit te leggen.

Hoe organiseer je een 27-holes wedstrijd? Laat ik beginnen bij het begin. In 2016 wilden we tegelijkertijd een wedstrijd organiseren op de Americabaan en de Grote Baan. Dat vond de BV eerst niet zo’n goed idee, want dan was alles bezet. Wel mochten de Americabaanleden mee spelen op de Grote Baan. Toen er echter meer dan 100 deelnemers waren, konden we ook de Americabaan gebruiken. We wilden toen de leden van de Americabaan niet teleurstellen. Verzin een list.

Dat werd een wedstrijd op beide banen in 1 grote lus. 27 holes spelen ging niet lukken. Niet qua tijd, maar voor veel leden ook niet qua conditie. Daarom speelt iedereen toch 18 holes. Bij een shotgunstart heb je dan het probleem dat iedere flight 18 andere holes loopt. Dat kun je niet vergelijken in een uitslag. Daar begint het lastig te worden en hopelijk kan ik het nu uitleggen.

Door mensen in teams van 3 personen te laten lopen en deze 3 personen precies 9 holes uit elkaar te laten starten, loopt ieder team uiteindelijk 36 holes Grote Baan en 18 holes Americabaan. Ondanks dat ieder apart dus 18 verschillende holes loopt, loopt ieder team exact dezelfde baan! Namelijk 2x de 27 holes baan.

Dat betekent wel dat flights die niet helemaal vol zitten of juist dubbel starten, dat ook precies 9 hole uit elkaar moeten doen. Dat is nog een heel gepuzzel.

De volgende puzzel is het verschil in deelnemers. Ik probeer de Americabaanleden, nieuwe golfers of juist wat oudere golfers op de 2e 9 te laten starten, zodat deze alle 9 holes van de Americabaan kunnen lopen. Spelers met de laagste handicaps starten juist op hole 8 en 9 van de Americabaan en de eerste holes van de Grote Baan. Zij lopen dan de meeste lange holes. Op die manier gaat het ook het snelste.

Omdat ik daarna nog ga puzzelen om de handicaps van de teams redelijk gelijk te krijgen en ook om bijvoorbeeld de dames te verdelen over de flights, wordt hierin nog wel wat geschoven. Daarnaast zijn er ook altijd wel wat verzoeknummers, mensen die met een buggy moeten rijden of juist qua organisatie nog iets moeten doen.

Dit kun je niet allemaal berekenen en gaat soms ook op gevoel. Daarom ben ik ook dit jaar toch wel weer een uurtje of 6 á 8 aan het puzzelen geweest.

Tenslotte spelen we ook nog strokeplay en geen stableford. Dat is nieuw en dus leuk, maar heeft ook nog een andere reden. Omdat iedereen een andere route loopt en de 27-holes baan nooit is ingemeten, zijn er ook geen stroke-indexen voor. We zouden 27 verschillende kaarten moeten ontwikkelen. Dat kan natuurlijk niet. Door strokeplay te spelen hoef je geen stableford te berekenen, maar worden de extra slagen er achteraf afgetrokken. Voor deze berekening heb ik zelf een handicaptabel gemaakt. Deze bestaat uit een combinatie van de 1e 9 holes (rood) en de Americabaan. Het aantal slagen klopt dan niet bij iedereen, maar ook hier is het gemiddeld over het team weer voor alle teams hetzelfde.

Dit alles bestaat niet in ons programma E-Golf4U dat we normaal gesproken gebruiken voor wedstrijden en heb ik daarom verwerkt in een Excelsheet. Hierin zijn alle zaken die ik heb bedacht zoveel mogelijk met formules en kleuren verwerkt. Ook de uitslag moet op de laptop worden ingevoerd en komt dus niet op E-Golf4U. Daarom vinden jullie bij dit stukje de volledige uitslag van het Oliebollentoernooi. In de bijlage kun je vinden bij wie je in het team zat en wat jullie uitslag was.

Hopelijk heb ik met deze uitleg een tipje van de sluier kunnen oplichten. Mochten jullie nog vragen hebben, dan hoor ik het graag als ik je tegen kom op de golfbaan.

Ik was in ieder geval erg tevreden en blij dat ik zoveel leden weer een leuke dag heb kunnen bezorgen.

Groeten, Marco Van de Voort

Voor de volledige uitslag: klik hier.