Resultaten NGF-competitie

23.05.2023 > In april en mei namen 4 teams van de Golfhorst deel aan de NGF-competitie. Dit jaar zijn de heren van de Golfhorst kampioen in hun klasse en promoveren naar de 2e klasse. Een prachtige prestatie, proficiat heren. Hierna tref je van alle teams door hen zelf geschreven verslagen aan. En ook 3 teamfoto’s.

Dames Senioren

Waar we vorig jaar nog wekenlang in een soort van euforische roes verkeerden na het spelen van de competitie (vier weken prachtig weer, leuke teams en uiteindelijk de overwinning), waren we dit jaar blij dat het erop zat. Doordat dit jaar allerlei feestdagen op een donderdag vielen, begonnen wij al in maart met de wedstrijden. (veel te vroeg)

Vervolgens hebben we tijdens alle wedstrijden de barre Nederlandse weer elementen moeten trotseren. Iedere week was het niet alleen strijden tegen onze tegenstanders (met hele lage handicaps en grote discipline) maar ook tegen wind, regen en kou. Het was één grote uitdaging. Deze uitdaging zijn we met goede moed aangegaan.

Een aantal van ons heeft toch vaak goed tegenstand geboden en moest 18 holes lopen voordat de strijd uiteindelijk beslist werd, maar dit jaar zonder het gewenste resultaat. Volgend jaar gaat het hele systeem van de NGF-competitie veranderen (9 holes greensome en 9 holes single in plaats van 27 holes) en gaan we weer terug naar de klasse waarin we beter passen. Hopelijk weer tegenstanders met een handicap die iets minder ver uit elkaar ligt en vooral ook een hele gezellige competitie.

Bets, Marian, Han, Ada, Annette, Renée (die dit seizoen helaas geblesseerd was, maar ons op de voet volgde), Karin.

Ps. Voor een leuke groepsfoto waren het weer en de resultaten niet ideaal…

Karin van Kemenade


Heren 1, kampioen

Met veel plezier keken we ook dit jaar weer uit naar de competitie. We waren ingedeeld met Welderen en met de Stippelberg, Het Rijk van Nijmegen en de Rosendaelsche, wat allemaal erg mooie banen zijn. We hadden er dus zin in. Als extra motivatie kwam daar bovenop nog het onzalige plan van de NGF en de Nederlandse golfbanen om vanaf volgend jaar geen 27 holes meer te spelen in de 3e klasse en lager. Alleen de kampioen mag dus volgend jaar nog 27 holes spelen. Het bleek dat alle teams er zo over dachten, dus dit jaar ging het echt ergens om.

We begonnen 2 april op de Stippelberg tegen de Rosendaelsche. ’s Morgens nog vlug handschoenen en muts gezocht want wat was het koud! Maar toch 5-1 na de Greensomes. In de middag werden de punten met 6-6 gedeeld, waardoor we deze wedstrijd met 11-7 wonnen tegen de op papier toch wel sterke Rosendaelsche.

Op 16 april hadden we onze thuiswedstrijd. De temperatuur was een stuk beter en op een klein buitje na was het goed golfweer. Natuurlijk is zo’n thuiswedstrijd altijd de minste competitiedag, maar de baan lag er goed bij en we werden goed verzorgd door de dames van de horeca. Het bleek ook wel dat in deze klasse de kwaliteit en handicaps dicht bij elkaar lagen. Met twee keer 10-8 was het voor de andere teams een spannende wedstrijddag.

Op 23 april mochten we naar de mooie baan van het Rijk van Nijmegen. Dit keer tegen Welderen. Paul en Marco begonnen op hole 1 met een putt om te halven van 4 meter die erin ging en op hole 2 putte Paul de bal er van 20 meter in. Dat maakt het spelen van matchplay toch iedere keer weer bijzonder. Verwacht nooit dat je er bent. Want ook dit keer werd het toch weer spannend en wonnen we (weer) met 1 up. 4-2 na de ochtend. ’s Middags wonnen we met 7-5, zodat er weer 11-7 op het scorebord stond. We doen mee voor het kampioenschap!

30 april naar Welderen om te strijden tegen de Stippelberg. De ochtend viel al weer met 4-2 onze kant op. Wel 2 keer helemaal door naar hole 9, wat op deze baan, als je moet starten op de 2e 9, echt een enorm eind extra lopen is en veel tijd kost. Maar de tactiek van captain Rob qua indeling bleef dus zijn vruchten afwerpen. In de middag wonnen we ook weer het merendeel van onze wedstrijden. Dit keer met invaller Albert die zijn partij ruim won. De uitslag was 7-5, zodat we weer met 11-7 aan het langste eind trokken. Bij de andere wedstrijd speelde het Rijk van Nijmegen gelijk tegen de Rosendaelsche, zodat duidelijk werd dat we volgende week om het kampioenschap ging tussen ons en het Rijk.

Vol goede moed gingen we op 7 mei naar Rozendaal. Het weerbericht was in de loop van de week steeds beter geworden en het zou zelfs de hele dag droog blijven. Terwijl er elders in Nederland grote wateroverlast was en het ook in America aardig nat was, hadden wij mooi golfweer op één van de mooiste golfbanen van Nederland. In de morgen weer de vaste opstelling. Paul en Marco wonnen ook hun vierde wedstrijd op de laatste hole met 1 up. Rob en Bart waren al een hole eerder klaar en Geert en Willem redden het net niet. 4-2 voor ons. Een gelijkspel zou genoeg zijn, dus nog 5 punten nodig in de middag.

Paul was zijn slag ‘s middag een beetje kwijt, dus 2 punten voor het Rijk. Rob had zich voorgenomen om zijn nogal langzaam spelende tegenstander eens goed mee op sleeptouw te nemen en dat werkte. Op hole 15 was hij klaar, dat waren al 6 punten. Bart was ook snel klaar. Die kon als volgende naar het terras, want met 5&4 bond hij zijn tegenstander aan de zegekar. 8-4 voor ons. Nog 1 punt!

Ondanks dat Geert in de laatste flight startte, was hij toch de volgende die de wedstrijd beëindigde. Helaas voor ons kon hij niet winnen, dus was het 8-6. Zou het toch nog spannend worden? Niet echt, want even daarna kwam Marco met 4 up “dormie” op hole 14 en was de zege binnen! Toen hole 15 ook nog werd “gehalved”, waren ook deze 2 punten binnen. 10-6 als tussenstand.

Willem hield het het langste vol. Gestart als derde, maar hij moest door tot de laatste hole. Daar kreeg hij het voor elkaar om de wedstrijd gelijk te spelen, zodat de eindstand alweer 11-7 voor de Golfhorst was. Vier keer 11-7. Iedere week weer maar één partij verschil. Dat geeft toch wel aan dat het spannend was en echt gelijk opging.

In deze klasse, waarin de teams zeer aan elkaar gewaagd waren en waarin er dus echt iets op het spel stond, zijn we wel trots op onze prestatie. Volgend jaar wordt natuurlijk een uitdaging, want dan zullen de tegenstanders gemiddeld waarschijnlijk wel iets beter zijn. Maar: we mogen minimaal nog een jaar 27 holes spelen. Alleen dat is al een fantastische prijs voor dit mooie resultaat. Hopelijk komen de NGF en golfbanen nog terug op hun besluit, maar daar zullen we maar niet op tellen.

Het waren weer vijf geweldige weken, waarbij je het golfen echt intensief beleefd, maar ook veel lol hebt met het eigen, maar ook met de andere teams. Als het je ook wat lijkt, informeer eens bij andere competitiespelers en schrijf je volgend jaar ook weer in.

Wij zijn er in ieder geval weer bij volgend jaar, in de 2e klasse 27 holes!

Rob, Paul, Willem, Bart, Marco en Geert

Marco Van de Voort


Heren Senioren 1

De heren 50+ van Golfhorst 1 wisten zich, na de promotie van vorig jaar, knap in hun nieuwe klasse te handhaven. Bij de start van de NGF-voorjaarscompetitie traden de heren op als gastheren, echte gastheren, waarbij de complimenten en dank ook uitgaan naar het horecateam van de Golfhorst. Prima verzorging, zowel ontvangst, als lunch en diner. Tijdens de gebruikelijk speeches van de captains werd ook de baan, en de staat waarin die door het puike werk van de greenkeepers verkeerde, alom geroemd. Onbekend maakt onbemind, geldt ook voor de Golfhorst. Daar komt toch langzaamaan verandering in.

Gestoken in een schitterende nieuwe outfit, pakten de mannen van captain Math direct een overwinning in de eerste wedstrijd tegen “Best”. De toon leek gezet. De tweede wedstrijd tegen “de Dommel” eindigde nog in een onverwacht gelijkspel: 9-9. Daar was een fantastische inhaalrace voor nodig bij een achterstand na de greensome van 1-5.  De derde en vierde wedstrijd tegen “de Eindhovensche” en tegen de uiteindelijke kampioen “de Schoot” werden echter verloren.

Geen platte kar dit jaar, wel drijfnat op de laatste dag. Niet door de traditionele duik in de vijver, maar omdat het een deel van de dag pijpenstelen regende.

Het ambitieuze, maar zeker ook heel gezellige team bestaat uit Jan Buskes, Sjef Claessens, Gerald Driessen, Ger Geurts, Math Gommans, René van Stokkem en Piet van de Ven. (Sjef ontbreekt helaas op de foto.)

Jan Buskes


Heren Senioren 2

Er is mij gevraagd een verslagje te schrijven over onze deelname aan de NGF-voorjaarscompetitie van het team Senioren Golfhorst 2.

We hadden er dit jaar een nieuw teamlid bij: benjamin Pieter Coumans, de andere teamleden zijn Cees Mulder, Peet van Lipzig, Pieter Jansen, Frans Marcelissen en Math Arts.

We waren ingedeeld in een poule met Maastricht 1, Hoenshuis 4 (Voerendaal), Zuid-Limburgse 3 (Wittem) en De Schoot 4 (Sint Oedenrode) .

Dus was het 3 keer een rit naar het verre maar mooie Zuid-Limburg en een keer naar het Brabantse land.

Wat hebben we het lastig gehad in deze zware poule, met louter tegenstanders met een lagere handicap.

Toch hebben we ons kranig geweerd, dank aan het team dat ze zich door de lage handicaps niet lieten ontmoedigen. En we hebben nog menige greensome en single wedstrijd gewonnen!

De laatste wedstrijd speelden we tegen Hoenshuis 4, dat team had ook nog geen wedstrijd gewonnen. Dus we speelden die dag om wie er als laatste in onze poule zou eindigen. Na een felle en spannende strijd, verloren we deze wedstrijd nipt met 8-10 .

Ondanks het mindere resultaat, kunnen we als team terugkijken op een leuk verlopen competitie, waar we weer veel nieuwe mensen hebben ontmoet, leuke gesprekken gevoerd en lekker hebben gegeten.

Math Arts, teamcaptain Senioren Golfhorst 2


 

Reacties zijn gesloten.